נחל אלכסנדר

נחל אלכסנדר ( מסלול משפחות קצר אפשרי ברגל , באופניים , בג'יפים )
הנחל נמצא בעיצומו של תהליך שיקום והתאמה לנופש ולפנאי כולל מסלול רגלי ומסלול לרוכבי אופניים לאורכו, פנינת טבע סמוך לבית .

 

נחל אלכסנדר – על שם אלכסנדר ינאי** מלך יהודי מבית חשמונאי ( נהוג לחשוב על שם אלכסנדר מוקדון )

 

– ** לאור הערתו של ההיסטוריון גד סובול ובדיקה שערכתי במפות מהמאה ה – 19 ( מפות של ה – PEF ) נשמעת הגיונית הטענה שנחל אלכסנדר ע"ש איסכנדר אבו-זבורה (בעל החליל) שהיה מאסף בסירותיו את יבול האבטיחים בעמק חוארת (חפר) למעגן הקדום במפרץ מכמורת (מינת אבו זבורה) ולא אף אחת מהסברות הרשומות לעיל ( 10/3/2008 ) תודתי על התיקון למר גד סובול.

מסלול טיול נחל אלכסנדר

נחל אלכסנדר שם נרדף לגשר הצבים , מתחיל את מהלכו באזור שכם ומסיים מצפון לבית ינאי בחולות לבנים בוהקים, אחד מנחלי החוף היותר גדולים בישראל.

 

נתחיל את המסלול מכביש מספר 2 תל אביב חיפה הכביש המהיר – פניה מזרחה
( ימינה ) בשילוט לכפר ויתקין ( במחלף של " M "=" אם הדרך ” ) נסיעה בתוך כפר ויתקין על פי השילוט לכיוון כביש מספר 4 על השלטים יהיה כתוב – " חדרה ורעננה " .
מיד אחרי מסילת הרכבת פניה שמאלה ( צפונה ) בצומת שלט לכיוון " ליד הנחל "
אחרי 900 מ' מגיעים לגשר הצבים .

 

הצב הרך המצוי בנחל אלכסנדר הוא הגדול מבין 20 מני הצב הרך המוכרים בעולם מוצאו באגמים ובנהרות במרכז אפריקה ובנילוס ומשם דרך הים לנחלי החוף של ישראל , לבנון , סוריה ו

מסלול טיול נחל אלכסנדר

עד השיטפונות של 1991-1992 מספרם של הצבים הוערך בכ – 300 פריטים אך השיטפונות גבו קורבנות ( כ – 200 פריטים ) מאז מספרם קטן לכמה עשרות .
נקבות הצב הרך מטילות את ביציהן על גדת הנחל 15-30 ביצים , בקיעת הביצים חלה אחרי 35-50 יום .
הצב הרך הוא טורף שניזון מתולעי בוץ חלזונות פגרי דגים ורכיכות ( בארץ ניזון בעבר גם מפגרי תרנגולי הודו שנזרקו לשפת הנחל וכיום נוסף לתפריט לחם שמטיילים זורקים למים כדי למשוך אותו לגדת הנחל לראותו )- וכאן בקשה חשובה שהופנתה אלי ע"י רשות הטבע והגנים וכמובן זו גם בקשתי אנא אל תאכילו את הצבים, אני מדגיש אסור (בניגוד לחוק, בגלל אקולוגיה) להאכיל הצבים בשום סוג של אוכל. הנחל וסביבתו מספקים כל צרכיהם והאוכל שאנונותנים להם בסופו של דבר פוגע בהם ( תודה לאיל מטרני רשות הטבע והגנים על ההדגשה ).

 

כיום יש בנחל כמה עשרות צבים וזו האוכלוסייה הגדולה בישראל ( שימו לב הצבים נושכים לא להתקרב יותר מידי ) תמתינו בסבלנות ובשקט ותראו
שלדגים , שפמנונים ואף צבים צעירים שמוצאים את ראשם מידי פעם ואם יתמזל מזלכם נוטריה או שתיים להשלמת התמונה .

 

חוצים את הגשר ופונים שמאלה ( מערבה ) אחרי 100 מ' משמאלנו הנחל ממשיך את מהלכו לכיוון הים , נעבור את הבמה היפיפייה מעל הנחל ובדרך העפר מתחת לגשר עוברים לצד השני של מסילת הברזל .
קיר הבטון משמאלנו נועד להגן על הדרך בחורף .
המשך התנועה עם סימון השבילים של שביל ישראל ( כתום , כחול לבן ) , סימון השבילים יוביל אותנו בשבילי כורכר לאורך הנחל אל חורשה יפה שניתן לערוך בה פיקניקים ( לאורך כל הדרך נראה פינות מדהימות לחוף הנחל ) .
מעל החורשה ממערב בראש גבעת הכורכר נמצאת "חורבת סמארה" מבנה שהוקם על ידי משפחת סמארה בסוף המאה ה – 19 שיושב על שרידי חווה מהתקופה הרומית , ומחצבת כורכר קדומה .
עבדאללה סמארה ( יש החושבים ששמו משמר את מוצאו השומרוני ) הצליח לרכז תחת ידיו את כל אדמות מצפון לנחל , השלטון העותמאני קבע בבניין תחנת מכס לגביית מס על יצוא אבטיחים שהיה במפרץ מכמורת הסמוך שנקרא " מינת אל בטיח " = נמל האבטיחים ( שם נוסף של הנמל מינת אבו – זבורה – על שם סוחר אבטיחים שקידם את מעגן הסירות והפך אותו לחשוב באזור ליצוא אבטיחים, האבטיחים הגיעו מהשרון ומהשומרות על גבי גמלים ועל גבי דוברות לאורך הנחל ( פעם היית זרימה מספקת לכך !!!) ועיקר היצוא היה למצריים .

 

ממבנה משפחת סמארה נמשיך עם שביל הכורכר לכיוון מערב נראה פינות חמד נוספות לאורך הנחל בסופו נגיע חזרה לכביש המהיר תל אביב חיפה.

מנקודה זו יש מספר אפשרויות : להולכים ברגל ניתן להמשיך עד חוף הים , לנוסעים עם הג'יפים לחצות מתחת לגשרים (שימו לב : גובה הרכב לא יכול להיות יותר משני מטר שזה גובה הגשרים) ולהמשיך דרך מכמורת לשמורת גדור – שמורת רכס הכורכר של אולגה – נחל חדרה חולות קיסריה – תל תנינים שמורת נחל תנינים מסלול יפה המשקיף על הים נסיעה בין רכסי כורכר , נסיעה בחולות הרבה נוף וחווית נהיגת שטח לא קשה .
לנוסעים באופניים לפגוש את רכבם שימתין להם בנקודה זו כנקודת סיום .

 

מסלול זה הינו מסלול קצר " קפיצה לרגע " חלק ממסלול ארוך ומפורט יותר שניתן לעשות כטיול ג'יפים של יום שלם .
המסלול אפשרי ברגל , באופניים , ברכב פרטי ( עד לנקודה שצוינה כאן ) ובג'יפים
כמובן שצורת התנועה משפיעה על משך זמן המסלול , לג'יפאים שביננו המסלול קצר מידי והמשך המסלול נדרש לפחות לאורך רכס הכורכר והשמורות עד לנחל תנינים.